Stara Planina, planinska lepotica Srbije

Stara Planina, Srbija

Odmor u Srbiji

Stara Planina

Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji. Planinski masiv je iz grupe venačnih planina, a najviši vrh Midžor se nalazi na 2.169 metara. Glavni venac dugačak je oko 550 km i proteže se od Zaječara do Crnog mora. Deo ovog venca je i prirodna granica između Srbije i Bugarske. Deo planine koji se proteže kroz Srbiju pripada opštinama Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Stara Planina je udaljena je 330 kilometara od Beograda (od Niša – 100 km, a Zaječara, Knjaževca i Pirota – 50 km). 

Skijanje na Staroj Planini

Nov i perspektivan skijaški centar, koji posluje u okviru JP Skijališta Srbije. U okviru ski centra je skoro 13 kilometara odlično uredjenih staza, različitih težina, koje su namenjene svim kategorija skijaša. U ski centru je omogućeno i veštačko osnežavanje, tako da je garantovana skijaška sezona skoro 5 meseci u toku godine.

Besplatna ski škola

Za goste hotela Stara Planina Resort u ponudi su specijalne pogodnosti za najmladje. Deca od 4 do 9,99 godina za boravak od minimalno 7 noćenja imaju odlične uslove i popuste. Za njih je u cenu uključen celodnevni ski pass  i grupna škola skijanja, svakodnevno od 09.00-12.00. Pored toga, roditelji ne moraju da brinu o ski opremi koje je isto tako uključena.

Animacija

U hotelu Stara Planina Resort obezbedjena zabava za najmladje goste. U cenu je uključena animacija dece po uzrastima od 3 do 12 godina. Atraktivni dečiji svet sa igralištem, sportska zabava, mini bioskop,  Teen klub su takodje besplatni. Posebna pogodnost je i besplatna, svakodnevna škola plivanja za decu uzrasta od 4 do 10 godina.

Biciklizam

Tokom leta, ovo je idealna destinacija za planinski biciklizam. Izuzetno specifični i ne baš laki predeli za vožnju, su pravi izazov za ljubitelje ovakvog vida biciklizma. Na strmim padinama Stare planine, kroz šumske predele i pored skrivenih reka, organizuju se biciklističke ture koje su po mnogima, jedinstven doživljaj koji se pamti za ceo život.

Pešačke ture

Pešačenje je poseban doživljaj koji preporučujemo svim gostima u letnjim mesecima. Veliki broj staza i izvanredna priroda su pravi razlozi da izadjete na svež vazduh i doživite ovu planinu na najbolji mogući način. Staze za pešačenje: Planinarski dom – Midžor, staza Babin zub, šest staza Ćuštica, Ravno Bučje – prevoj Sveti Nikola.

Ekstremni sportovi

Poznata po svojoj divljoj i netaknutoj prirodi, kao i specifičnim predelima, poslednjih godina postaje i centar za ekstremne sportove. Ovde su se tokom leta  održavaju takmičenja u paraglajdingu, kao i takmičenja u mountain bike bibiciklizmu. Poslednjih godina je sve više prisutan i alpinizam za koji skoro da postoje idealni uslovi.

Planinarski dom Midžor - Stara Planina

Planinarski dom Midžor

Idealno za planinare i ljubitelje prirode

Više informacija
Hotel Babin Zub - Stara Planina

Hotel Babin Zub 2*

Idealan objekat za porodice i skijaše

Više informacija
Hotel Stara Planina Resort

Stara Planina Resort 4*

Već godinama najpopularniji ski resort u Srbiji

Više informacija
back-to-top