Bled

Slovenija

Bled

Bled je udaljen par kilometara južno od austrijske granice i 50 kilometara severozapadno od Ljubljane. Jedna je od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija turističkih destinacija u Sloveniji. Prepoznatljiv je po šetalištu oko Bledskog jezera, odličnim smeštajnim kapacitetima, restoranima, znamenitostima i atrakcijama. Posebno interesantni periodi za boravak na Bledu su proleće  i leto, ali i tokom zime zbog blizine poznatih ski centara.

Bled Ponude

Smeštaj

Kategorija

Usluge

Sadržaj

4/5
4/5
4/5
5/5

Informacije

 • Dodatne Informacije

  Informacije o jezeru

  Jezero Bled je najpoznatije stalno prirodno jezero u Sloveniji. Nalazi se na nadmorskoj visini od 475 metara i locirano je u podnožju Julijskih Alpi. Po legendi jezero je stvorila staroslovenska boginja Živa, koja je na obalama jezera nastanila vile i vilenjake. Ime boginje danas nosi luksuzni wellness i spa centar koji se nalazi u hotelu Rikli Balance.

  Za šetnju oko jezera je neophodno nešto više od 2 sata, a pored jezera se nalazi veliki broj uredjenih stajališta, kafića i restorana. Šetnja oko jezera može biti i celodnwvni izlet, ukoliko želite da uživate u svakom kutku ovog fantastičnog lokaliteta.

  Atrakcije

  Jedna od najpopularnijih atrakcija na Bledu je vožnja pletnom – drvenim čamcem oko jezera i do malog ostrva na jezeru. Na ostrvu se nalazi srednjevekovna crkva posvećena Devici Mariji do koje vodi put od 99 stepenika.

  Bledska tvrdjava je jedna od najstarijih tvrdjava u Sloveniji i u njoj je mala kapela poznata po venčanjima. U okviru tvrdjave je i čuvena štamparija iz srednjeg veka u kojoj možete da kupite suvenir sa vašim odštampanim imenom. Pogled sa tvrdjave na Bledsko jezero je fenomenalno iskustvo i odlazak na jezero preporučujemo svim putnicima. Ulaz na tvrdjavu se plaća, a cene ulaznica su podeljene po starosnim kategorijama.

  Bledska kremšnita je najpoznatiji specijalitet na Bledu, a napravio ju je po receptu svoje majke, poznati kuvar i poslastičar sa naših prostora. Najzaslužniji za kvalitet i popularnost kremšnite je vojvodjanin Ištvan Lukačević koji je 1953. napravio prvu kremšnitu u poslastičarnici hotela Park na Bledu. Kremšnitu služe mnogi restorani na Bledu, ali je po mnogima, jedina i originalna ona koja se i dalje služi u poslastičarnici hotela Park.

  Terasa hotela Park je isto tako, jedna od najpopularnijih atrakcija na Bledu, jer se sa nje pruža nezaboravan pogled na jezero.

  Kanjon Vintgar se nalazi na istočnoj strani Nacionalnog parka Triglav i udaljen je oko 5 kilometara od Bleda. Kanjon je neverovatna prirodna atrakcija, dugačak je skoro 1,5 kilometara i okružen stenama visine skoro 100 metara. Obilazak kanjona se plaća, a u cenu ulaznice je i uključena i vožnja brodićem.

Mapa