Vrnjačka Banja Wellness & Spa

Vrnjačka Banja, Srbija

Odmor u Srbiji

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja je već godinama najpoznatiji banjski i medicinski centar u Srbiji. Istorija turizma u banji započinje sa starim rimljanima. Smatra se da su upravo oni sagradili prva lečilišta sa toplom vodom. U doba turaka, banja je bila omiljeno mesto begova i spahija koji su ovde dolazili na odmor. Sredinom XVIII napravljena su prva ozbiljnija istraživanja banjske vode. Još tada je uvtrdjeno da je kvalitet vode na nivou najboljih banja u Evropi. Posle prvog svetskog rata počinje izgradnja prvih vila u banji. Pravi procvat doživljava izmedju dva rata, kada postaje omiljeno mesto za odmor srpske aristokratije. Ozbiljnija izgradnja banjskih, hotelskih i ugostiteljskih kapaciteta počinje od drugog svetskog rata i još uvek traje. Vrnjačka banja je danas grad festivala i banjskog turizma na najvišem nivou.

Položaj

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Srbije. Okružena je obroncima planine Goč i dolinama Lipovačke i Vrnjačke reke.

Klima

Klima banje je umereno kontinentalna, zime su bez mraza, a leta prijatna i relativno sveža. Tokom godine nema mnogo vetra, zahvaljujući planinskom okruženju.

Kada putovati

Za boravak u banji preporučujemo 7 dana boravka. Ukoliko to niste u mogućnosti, vikend može biti dovoljan za kraće opuštanje i odmor. Ukoliko ste na lečenju i rehabilitaciji, boravak zavisi od prepisane terapije i lekarske procene.

Ishrana

Hoteli u banji nude boravak sa polupansionom ili punim pansionom. Veliki broj apart hotela, pansiona i apartmana pored kvalitetnog smeštaja ima i mogućnost doplate za obroke. Za goste koji koriste medicinske tretmane, u ponudi su i obroci prilagodjeni lečenju i terapijama.

Prevoz

Najpoznatiji putni pravac iz Beograda, je autoputem Beograd – Niš, preko Batočine (Kragujevca i Kraljeva) ili Pojata (preko Kruševca). Do banje možete stići i Ibarskom magistralom preko Gornjeg Milanovca i Kraljeva.

Lečenje

Mineralne vode u Vrnjačkoj banji su poznate po svojim izuzetno lekovitim sastojcima. Prosečna temperatura vode je 36 C, a brojni izvori omogućavaju različite vrste terapije i adekvatna lečenja.

Terapije u banji
 • dijabetes tip 1 i tip 2
  pankreas, prelažana žutica
 • oboljenja tankog i debelog creva i organa za varenje
 • ginekološka oboljenja
  infekcije mokraćnih puteva
 • oboljenja bubrega
 • reumatske bolesti
 • stres i posttraumatska stanja
 • postoperativno lečenje
 • posle operacija žučne kese, želuca i creva
Znamenitosti i izleti

Vrnjačka Banja je destinacija gde možete uživati u izletištima, odmoru u prirodi, ali i posetiti brojme kulturno-istorijske spomenike.

Manastir Studenica je udaljen je 80 km od banje, zadužbina je Stefana Nemanje. Podignut je u periodu izmedju 1183-1196. godine i jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih srpskih mananstira.

Manastir Kalenić se nalazi se u mestu Levač, blizu Trstenika i udaljen je od Vrnjačke banje oko 45 km. Zadužbina je despota Stefana Lazarevića, a živopisi manastira spadaju u naše najvrednije kulturno-istorijske vrednosti.

Manastir ljubostina je zadužbina knjeginje Milice i mesto gde se ona zamonašila. Udaljen je samo 15 km od banje i na putu je ka Trsteniku. Vredan spomenik kulture sa živopisima knjeginje Milice i njenih sinova.

Planina Goč je jedno od omiljenih izletišta u neposrednoj blizini Vrnjačke banje. Ovde se nalazi i ski staza, jezero Selište, staze zdravlja i brojna seoska gazdinstva.

Izlet do Ibra je sastavni deo posete Vrnjačkoj banji. Za sve koji žele da probaju avanturu, preporučujemo rafting ture od 15 km duž reke Ibar.

Letnjikovac Jovana Belimarkovića, se nalazi iznad Toplog izvora. Zamak, u okviru koga je i muzej, kao ceo lokalitet, su mesto gde se danas održavaju brojne kulturne manifestacije.

Vrnjačke Terme - Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banja

Vrnjačke Terme 4 *

Novi wellness & spa centar u Vrnjačkoj banj

Više informacija
Solaris Resort - Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banja

Solaris Resort 4 *

Vrhunski apartmani i ekskluzivni wellness

Više informacija
back-to-top