Rtanj - aktivan odmor na planini

Rtanj, Srbija

Odmor u Srbiji

Rtanj

Verovatno se sa razlogom kaže da nijedna planina niti planinski vrh u Srbiji, ne mogu da ostave takav utisak na posmatrača kao što to može planina Rtanj. Planinski vrh Rtnja u obliku piramide, već godinama je zagonetka i misterija za veliki broj turista iz zemlje i inostranstva. U okviru planinskog područja nalazi se i specijalni rezervat „Rtanj“, zaštićeno područje nacionalnog, ali i medjunarodnog značaja prve kategorije. Ukoliko želite da osetite čar i magiju ovog podneblja, od skora ovde možete uživati i u odličnim smeštajnim, ugostiteljskim i wellness kapacitetima. 

Rtanj se nalazi u Istočnoj Srbiji, blizu mesta Boljevac i udaljen je od Beograda oko 200 kilometara. Najbrži put iz Beograda je autoputem ka Nišu, tačnije Paraćinu, odakle se preko Čestobrodice dolazi do Rtnja. Posle izlaska sa auto puta E75 kod Boljevca, za otprilike pola sata se stiže do Rtnja.

Atrakcije

U saradnji sa Turističkom organizacijom Boljevac i planinarskim klubom Šiljak organizuju se uspon na Rtanj, obilasci turističkih lokaliteta, kulturno istorijskih sadržaja i prirodnih bogatstava. Upoznavanje sa ružičnjakom porodice Minh, koja je osnovala naselje. Poseta „Vrelu“ lokalitetu sa dokazanim pozitivnim magnetnim zračenjem koje blagotvorno utiče na organizam. U selu Bogovine se nalazi Bogovinska pećina, duga skoro 6 km (za posetioce je uredjeno oko 500 metara staze). Za dolazak se treba najaviti turističkom savezu opštine Boljevac.

Znamenitosti

Kroz ovaj predeo protiče crna reka tj. Crni Timok, čiji je izvor na obroncima Južnog Kučaja u selu Krivi Vir (gde je otpočela Timočka buna) na lokaciji Pećura, gde se nalazi i uredjeno izletište. Ukoliko želite da saznate malo više o istoriji ovog kraja, preporučujemo da posetite manastire i crkve iz XIII i XIV veka: Krepočevac, Lozicu i Lapušnju, kao i crkvu Svetoga Ilije. Mogućnost izleta na arheloško nalazište Gamzigrad, koje se nalazi se blizu Zaječara, u okviru koga je čuvena i monumentalna carska palata iz doba starih Rimljana, Felix Romuliana.

Trenutno nemamo aktuelnih ponuda za ovu destinaciju.

back-to-top